Rencana
5 Filem makhluk asing serang Bumi terbaik!


Tarikh disiarkan: 11 Januari 2016


Filem manakah yang anda sudah tonton?.


Dalam banyak-banyak filem antara yang sering menjadi pilihan penerbit filem adalah filem yang mengisahkan tentang penjajahan makhluk asing di Bumi. Walaupun menggunakan konsep sama iaitu makhluk asing menyerang Bumi, tetapi jalan cerita yang ditampilkan berbeza.

Oleh sebab itu boleh dikatakan ramai yang meminati filem bergenre sains fiksyen, thriller dan aksi seperti ini kerana ia memaparkan sesuatu yang tidak pernah dan tidak akan pernah menjadi kenyataan.

Terbaru, filem "The 5th Wave" bakal menemui penonton pada 14 Januari ini yang mana ia mengisahkan tentang seorang remaja perempuan terdesak untuk menyelamatkan adik lelakinya selepas serangan makhluk asing memusnahkan hampir keseluruhan Bumi.

Jadi, bersempena dengan tayangan filem "The 5th Wave" ini, Cinema Online ingin membawa pembaca mengimbas kembali lima filem makluk asing serang Bumi terbaik dalam tempoh lima tahun ini.

Battle Los Angeles (2011)

 

Filem arahan Jonathan Liebesman ini boleh dikatakan salah satu filem makluk asing terbaik yang mana ia mengisahkan tentang pernampakkan UFO di seluruh dunia beberapa tahun sebelum tiba-tiba ia menyerang Bumi tanpa belas kasihan. Berlatarkan kota Los Angeles, sekumpulan askar telah ditugaskan untuk mengosongkan bandar sebelum ia akan dibom.

Bagaimanapun, mereka mula berdepan dengan pelbagai masalah termasuk terpaksa bertempur dengan makhluk asing. Lakonan mantap Aaron Eckhart, Michalle Rodriguez, Ramon Rodriguez, Bridget Moynahan dan Michael Pena memberi impak besar dalam filem ini, sekaligus melayakkan "Battle Los Angeles" ini disenarai dalam lima filem terbaik.

The Host

 


Sebelum tayangan filem ini pada 4 April 2013, promosi terhadap filem ini di Malaysia dibuat dalam skala besar, malah satu tayangan perdana khas turut diadakan yang mana Lotus Malaysia mengadakan konvoi kereta sport Lotus. Ini kerana dalam filem ini kereta Lotus ditampilkan. Ia mengisahkan tentang makhluk asing yang digelar Souls menyerang Bumi dengan mengambil alih tubuh dan minda manusia. Apabila tubuh Melanie Stryder didiami oleh Souls bernama Wanderer, Melanie enggan lenyap.

"The Host" adalah filem yang diadaptasi dari novel sains fiksyen/cinta oleh Stephenie Meyer yang juga merupakan penulis siri novel popular "Twilight". Filem ini diarahkan oleh Andrew Nicole (pengarah filem "In Time") dan dibarisi pelakon-pelakon baru seperti Saoirse Ronan, Max Irons dan Jake Abel.

Pacific Rim (2013)

 


Filem arahan Guillermo del Toro ini merupakan filem yang dinantikan terutamanya peminat filem-filem robot. Ia mengisahkan tentang Bumi dikejutkan dengan makhluk asing yang dikenali sebagai Kaiju tiba-tiba muncul dari laut menyerang manusia sehingga menyebabkan juataan manusia mati. Tersentap dengan serangan itu, seluruh negara bersatu mencari jalan penyelesaian iaitu dengan membina robot gergasi. Filem ini dibintangi oleh Idris Elba, Charlie Hunnam, Rinko Kikuchi, Charlie Day dan Ron Perlman.

Edge Of Tomorrow (2014)

 


Filem arahan Doug Liman ini mengisahkan tentang seorang pegawai tentera William "Bill Cage" dipaksa untuk menyertai pasukan Tentera Khas Rita Vrataski untuk bertempur dengan makluk asing yang dikenali sebagai Mimics. Ketika bertempur, Cage telah membunuh ketua makhluk asing dan dirinya juga terbunuh yang mana telah memberinya kuasa untuk mengulangi masa setiap kali dia mati ketika bertempur. Ini memberinya ruang dan masa untuk mempelajari tindak-tanduk musuh sekaligus menewaskan makhluk asing tersebut.

Sejujurnya pada permulaan cerita ini membuatkan penonton tertanya-tanya dan bosan kerana banyak babak diulang banyak kali untuk menunjukkan watak utama dapat mengulangi masa. Namun pada pertengahan cerita ini ia menjadi lebih menarik dengan banyak aksi dipaparkan. Tambahan ia dibintangi oleh pelakon hebat Tom Cruise, Emily Blunt, Marianne Jean-Baptiste, Bill Paxton dan ramai lagi.

Robot Overlords

 


Jika filem "Pacific Rim" manusia membina robot untuk menentang makhluk asing, namun dalam filem "Robot Overlords" pula sebaliknya yang mana Bumi diceroboh oleh robot-robot dari galaksi lain dan telah membunuh jutaan manusia dan menyebabkan manusia yang terselamat daripada penjajahan robot terpaksa menyembunyikan dari daripada diburu oleh robot, pada masa sama merancang untuk menumpaskan robot tersebut. Filem arahan Jon Wright ini dibintangi oleh Gillian Anderson, Ben Kingsley, Callan McAuliffe.

Penulis: Ashraf NasserFilem Berkaitan:
The 5th Wave (14 Januari 2016)
World Invasion: Battle Los Angeles (17 Mac 2011)
Pacific Rim (11 Julai 2013)
The Host (4 April 2013)
Edge Of Tomorrow (29 Mei 2014)
Robot Overlords (13 Ogos 2015)

Ticket Pricing Guide