Filem-filem wajib tonton April ini! | Buletin & Rencana | Cinema Online
Waktu Tayangan
 
Rencana

Filem-filem wajib tonton April ini!

Penulis: Ashraf Nasser


Filem manakah yang anda akan tonton kelak?

Tiga bulan pertama pada suku pertama 2016 menyaksikan industri perfileman tempatan melonjak dengan begitu mendadak sekali, malah tidak lupa juga filem-filem antarabangsa lain yang turut mendapat kutipan tinggi.

Kerancakan ini dilihat akan berterusan pada bulan April ini kerana ada banyak filem-filem yang bakal disajikan kepada penonton tempatan dan juga antarabangsa.

Malah, bulan April juga tidak akan mengecewakan peminat filem dari genre berlainan kerana terdapat pelbagai filem dari pelbagai genre yang bakal menemui anda, oleh itu sudah pasti ada filem untuk anda semua.

Jika bulan Mac anda disajikan dengan filem blockbuster Hollywood "Batman V Superman: Dawn of Justice", bulan April juga tidak kurangnya apabila turut mempunyai filem blockbuster dari Hollywood.

Jadi Cinema Online akan menyenaraikan filem-filem menarik yang boleh anda tonton sepanjang bulan April ini!

The Bodyguard

Filem aksi China tidak pernah mengecewakan penonton dan terbaru, filem "The Bodyguard" arahan Sammo Hung ini juga pastinya akan membuatkan anda tidak sabar untuk menontonnya. Ia berkisarkan tentang seorang pengawal peribadi yang telah bersara, bertemu dengan seorang gadis muda. Apabila mendapat tahu nyawa gadis itu diancam oleh ketua penjenayah, dia bertindak untuk menyelamatkan gadis itu.

Jika anda seorang peminat tegar filem aksi China, pastinya anda pernah menonton filem-filem lakonan Sammo Hung sebelum ini yang ternyata tidak pernah mengecewakan. Malah untuk menyakinkan lagi anda untuk menonton filem ini adalah barisan pelakon yang membintanginya, antaranya Andy Lau, Jacqueline Chan, Li Qin Qin dan Zhu Yuchen.

Tarikh tayangan: 1 April 2016

10 Cloverfield Lane

Jika anda seorang peminat filem-filem ngeri (thriller), filem "10 Cloverfield Lane" adalah filem untuk anda. Ia mengisahkan tentang seorang wanita yang terjaga di sebuah bilik di bawah tanah selepas terlibat dalam satu kemalangan. Wanita itu bimbang yang dia sebenarnya diculik oleh lelaki yang telah membantunya. Menurut lelaki tersebut, dia telah menyelamatkan wanita itu dari serangan kimia yang telah menyebabkan dunia luar tidak lagi selamat untuk didiami. Wanita itu yang tidak mempercayai kata-kata lelaki itu cuba melarikan diri tanpa mengira bahaya yang bakal dihadapinya.

Filem arahan Dan Trachtenberg ini dibintangi oleh Mary Elizabeth Winstead, John Goodman, John Gallagher dan ramai lagi.

Tarikh tayangan: 7 April 2016

Showdown The Movie

Siapa yang pernah tengok rancangan realiti tarian "Showdown", pastinya akan teruja untuk menunggu tayangan filem "Showdown The Movie" yang akan memaparkan sekumpulan penari yang menggelar diri mereka sebagai "Battle Crew" dan memasang impian untuk menyertai dan menjuarai pertandingan tarian terbesar di Malaysia.

Filem arahan Khairil M.Bahar ini akan menampilkan barisan pelakon lama dan baru seperti Izara Aishah, Iedil Putra, Azad Jasmin, Reza Hasbi dan ramai lagi.

Tarikh tayangan: 7 April 2016

The Jungle Book

Rasanya ramai yang tidak sabar hendak menyaksikan filem yang adaptasi dari kisah dogeng Disney yang mana ia mengisahkan tentang seorang budak lelaki bernama Mowgli yang dibesarkan oleh serigala di dalam hutan. Mowgli berkawan dengan seekor beruang bernama Baloo, dan seekor harimau kumbang bernama Bagheera.

Filem animasi arahan Jon Favreau ini akan menyaksikan Neel Sethi, Bill Murray, Ben Kingsley, Christopher Walken, Idris Elba, Scarlett Johansson dan beberapa lagi sebagai penyumbang suara dalam filem ini.

Tarikh tayangan: 7 April 2016

Redha

Filem "Redha" diangkat dari kisah sebenar yang mana ia mengisahkan tentang seorang budak lelaki mengidap autism yang telah membuatkan ibu bapanya terpaksa bergelut, sebagaimana bapanya tidak dapat menerima hakikat yang anaknya berbeza daripada kanak-kanak lain, manakala ibunya cuba sedaya upaya untuk memberikan yang terbaik. Ibunya kemudian menjumpai orang yang boleh membantu hidup anaknya itu.

Kisah menyentuh hati arahan Tunku Mona Riza ini akan menampilkan barisan pelakon hebat seperti Namron, Junainah, Harith Haziq, Nadiya Nisaa, Remy Ishak dan ramai lagi yang pastinya akan memberikan impak besar kepada penonton.

Tarikh tayangan: 14 April 2016

The Huntsman: Winter's War

Prequel filem "Snow White And The Hutsman" ini mengisahkan tentang pertelingkahan yang berlaku di antara dua ratu adik beradik. Ratu Jahat Ravenna telah mengkhianati adiknya, Freya dan menyebabkan Freya berundur ke sebuah negara di utara. Dengan hatinya tidak lagi boleh menyayangi, Freya memberi arahan supaya pemburu-pemburu elitnya tidak jatuh cinta. Apabila kedua-dua ratu mula bertempur untuk mendominasi, pemburu elit Eric dan rakan seperjuangannya, Sara, adalah wira di antara kedua-dua ratu.

Filem arahan Cedric Nicolas-Troyan ini pastinya menjadi filem yang dinanti-nantikan berikutan barisan pelakon yang membintanginya seperti Chris Hemsworth, Charlize Theron, Emily Blunt, Jessica Chastain dan ramai lagi.

Tarikh tayangan: 14 April 2016

Midnight Special

Jika anda seorang peminat filem sains fiksyen, "Midnight Special" adalah filem untuk anda. Ia mengisahkan tentang seorang bapa Roy yang perlu melindungi anaknya Alton yang mempunyai kuasa luar biasa. Bersama, bapa dan anak itu melarikan diri daripada penganut agama ekstrim dan kerajaan yang merancang untuk menyalahgunakan kuasa Alton yang boleh mengubah dunia. Filem yang dibintangi oleh Michael Shannon, Kirsten Dunst, Adam Driver dan Joel Edgerton ini diarahkan oleh Jeff Nichols.

Tarikh tayangan: 14 Mac 2016

Marvel's Captain America: The Civil War

Selain filem "The Jungle Book" dan "The Huntsman: Winter's War", filem yang paling dinanti-nantikan bulan ini adalah filem "Marvel's Captain America: The Civil War". Filem ketiga "Captain America" ini adalah kesinambungan dari kejadian dalam "Avengers: Age of Ultron" yang mana Captain America berdepan masalah baru apabila pihak kerajaan mahu mengawal kesemua aktiviti adiwira. Captain America dan Iron Man tidak sependapat, dan ini telah mencetuskan perang saudara di antara mereka.

Filem arahan Joe Russo dan Anthony Russo ini akan menyaksikan Chris Evan, Robert Downey Jr, Scarlett Johansson dan beberapa lagi kembali menggalas watak sebagai adiwira dalam filem-filem terdahulu.

Tarikh tayangan: 28 April 2016

Cinema Online, 28 Mac 2016

Filem Berkaitan:
Bodyguard (Hindi) (31 Aug 2011)
10 Cloverfield Lane (07 Apr 2016)
Redha (KKIFF) (Malay) (22 Jul 2017)
The Jungle Book (07 Apr 2016)
Showdown The Movie (Malay) (07 Apr 2016)
Bangkok 13 (Thai) (12 May 2016)
The Huntsman: Winter's War (14 Apr 2016)
Midnight Special (14 Apr 2016)
Marvel's Captain America: Civil War (28 Apr 2016)


Waktu Tayangan