Filem aksi yang menjadi inspirasi "Jailbreak" | Buletin & Rencana | Cinema Online
Waktu Tayangan
 
Galeri

Filem aksi yang menjadi inspirasi "Jailbreak"

Penulis: Farah Hanis

Penjara sepatutnya tempat di mana penguasa merupakan orang paling berkuasa, tetapi apa yang terjadi apabila kuasa itu bertukar tangan? Dalam "Jailbreak", ketika mengiringi ketua 'lagenda' kumpulan Butterfly, Playboy ke penjara, pasukan elit dan seorang pegawai Perancis telah ditugaskan untuk memindahkan banduan itu, tetapi perkara menjadi sebaliknya apabila ada pihak yang mengupah banduan lain untuk membunuh Playboy. Kini, mereka perlu berdepan dan menentang musuh bagi memastikan Playboy selamat dan mereka dapat keluar dari penjara. Jadi sebelum "Jailbreak" ditayangkan di pawagam pada 2 November ini, jom lihat filem aksi lain yang menjadi inspirasi filem ini dihasilkan.


The Raid: Redemption

"The Raid: Redemption" adalah filem wajib diletakkan dalam artikel ini kerana aksi dalam filem ini menjadi inspirasi kepada filem "Jailbreak". Filem ini berkisarkan tentang seorang pegawai elit bernama Rama yang menyertai pasukan yang diterajui oleh Leftenan Wahyu dalam melakukan serbuan ke sebuah blok apartment di kawasan hitam Jakarta. Mereka yang menyasarkan untuk menumpaskan ketua penjenayah Tama Riyadi cuba menyelinap masuk secara senyap-senyap, namun seorang penduduk telah memaklumkan kepada Tama mengenai kehadiran mereka. Tama kemudian telah meletakkan ganjaran kepada sesiapa yang berjaya membunuh polis. Dengan kekurangan senjata, mereka perlu menentang kumpulan penjenayah dan cuba menamatkan kegiatan jenayah Tama.


Ong Bak: The Thai Warrior

"Ong Bak: The Thai Warrior", sama seperti "Jailbreak", filem aksi yang mewakili negaranya sendiri menampilkan seni mempertahankan diri purba Kemboja iaitu Bokator, di mana kejayaan "Ong Bak" pula adalah kehebatan mereka dalam seni mempertahankan diri Muay Thai yang dimasukkan dalam setiap babak aksi. Selepas tugu kepala Buddha telah dicuri dari kampungnya, Ting yang mempunyai kemahiran Muay Thai telah menawarkan dirinya untuk pergi ke Bangkok untuk mendapatkannya semula. Dia kemudian bertemu dengan sepupunya Humlae dan rakannya Muay Lek yang sering menimbulkan masalah tetapi membantu Ting untuk mencari kepala Buddha itu.


Dredd

"Dredd" adalah filem yang menampilkan pihak penguasa cuba mencari jalan untuk melepaskan diri daripada penjenayah kejam sama seperti "Jailbreak". Dalam masa depan di sebuah kawasan yang dikenali sebagai Cursed Earth mempunyai Mega-City One, sebuah metropolis yang penuh dengan keganasan dan hanya Judge sahaja bertindak sebagai penguasa. Selepas mendapati terdapat makmal dadah di sebuah blok menara 200 tingkat di Peace Trees, Judge Dredd dan pelatih baru Cassandra Anderson cuba menyerbu blok tersebut. Apabila raja dadah Madeline Madrigal mendapat tahu, dia mula menutup keseluruhan bangunan dengan Dredd dan Anderson terperangkap di dalam bersama puluhan penjenayah bersenjata. Tidak dapat meminta bantuan luar, Dredd dan Anderson perlu menentang musuh bagi menumpaskan Madrigal.

Previous 1 2 Next 
Cinema Online, 07 Okt 2017

Filem Berkaitan:
Jailbreak (Khmer) (02 Nov 2017)
Polis Evo (Melayu) (17 Sept 2015)
The Raid (Indonesia) (20 Sept 2012)
Escape Plan (10 Okt 2013)
Dredd (20 Sept 2012)Anda Mungkin Juga Suka:
To read this article in English, click HERE.

Pautan Berkaitan:
Waktu Tayangan