Sinopsis Filem

MAUT

Malaikat Maut menanti gugurnya daunan dari `Pohon Kehidupan` untuk melunaskan tanggungjawabnya untuk mengumpul roh-roh setiap kali sehelai daun gugur. Filem ini berkisar tentang kehidupan tiga manusia berbeza yang mengalami tiga situasi yang berlainan. `Ketenangan Abadi - Lina bertemu dengan roh seorang gadis yang telah dirogol dan dibunuh di depan rumahnya. Dari situ dia merasa perlunya untuk dia mengenali gadis itu dan mencari sebarang maklumat tentangnya; `Sinar Harapan` - Selepas meninggalkan suaminya yang gemar berfoya-foya, Farah tersedar di hospital dengan ditemani seorang wanita aneh di sebelahnya yang mengatakan bahawa dia berada di neraka namun masih ada ruang taubat untuknya; `Azab Balasan` - JJ yang liar mengalami kecederaan yang serius selepas satu kemalangan. Tidak berpeluang untuk bertaubat sebelum menghembuskan nafasnya yang terakhir, dia kini harus menghadapi balasan di akhirat.

Bahasa: Melayu
Sarikata: Na
Klasifikasi: U
Tarikh Tayangan: 15 Januari 2009
Genre: Ngeri / Drama
Durasi: 1 Jam 30 Minit
Pengedar: TAYANGAN UNGGUL
Pelakon: Ridzuan Hashim, Awal Ashaari
Pengarah:
Format: NA


Ulasan
Penulis: Ezekiel Lee Zhiang Yang

Rating Penulis:
Keseluruhan:
Pelakon-pelakon: NA
Plot: NA
Kesan khas @ Efek: NA
Sinematografi: NA

Tonton ini jika anda suka: Syaitan

Gara-gara cuba meredakan bara kontroversi Lembaga Penapisan Filem dengan melenyapkan frasa 'Malaikat' daripada 'Malaikat Maut' dalam tajuk karya, tak sangka pula keputusan itu betul-betul telah mengubah tekstur kreatif filem asalnya. Ada apa dengan tajuk? Adakah tajuk penentu kepada nasib sesuatu filem?

Namun apabila menonton filem ini, aspirasi sutradara untuk menghasilkan cereka yang bermakna dan menepati konsep seninya jelas dibelenggu seribu satu masalah pemasaran, sehinggakan kita boleh merasa bukan ini karya yang diinginkan dia.

Menerusi filem-filem terdahulu seperti "Gangster", "Castello" dan "KL Menjerit", tak syak lagi Bade Azmi sangat obses dengan elemen-elemen gelap dan perihal keruntuhan akhlak di kota besar. Namun, ada pula karyanya seperti "Syaitan" dan kini "Maut" yang menyentuh tentang transisi duniawi yang cuba mengungkapkan keluh-kesah ketidaktentuan manusia dalam alam fana.

Menggapai tak sampai. Dalam ketiga-tiga 'vignette' pembahagi cerita, intipati tema maut jelas lagi ketara, tetapi penampilan watak-watak utama tanpa latarbelakang 'penyimpangan' mereka membuatkan audien tak diberi peluang untuk mengikuti dan mendalami perkembangan mereka. Boleh jadi ini kehendak pengarah, mengabaikan aspek ini untuk menegaskan lagi bahawa malang dan maut itu adalah di luar kawalan manusia, boleh berlaku bila-bila saja.

Yang merunsingkan kepala bukanlah gaya arahan Bade Azmi, kerana beliau memang arif cara-cara mengisi ruang penceritaan dengan adegan-adegan yang menarik seperti kemalangan kereta yang menghumbankan sebuah kereta Waja ke dalam longkang Sungai Sentul, tetapi tokoktambah saranan LPF, sampai tertera disklaimer dalam babak neraka CGI ketika penonton tengah khusyuk melihat Sabrina Hassan dikejar ular tedung. Inikah kompromi yang dicapai semata-mata untuk puaskan klasifikasi 'U'?

Dari segi lakonan, barisan artis muda ini agak memuaskan tetapi keunggulan Que Haidar semakin terserlah sebagai bakat serbaguna yang disegani ramai. Sekilas pandang pada wajahnya pasti kita terkenangkan Allahyarham Sudirman pada zaman dulu-dulu. Persembahan Fauziah Ghous juga tampak 'natural'. Baik lagi pendatang baru Sabrina Hassan yang memegang peran utama buat julung kalinya, tetapi masih mencari kematangan.

Yang pasti, filem "Maut" ini sudah hilang sikit unsur supernatural yang dijanjikan. Akan tetapi, kelainan jalan penceritaan berserta kejituan mesej agama sangat menarik. Pasti menginsafkan geng parti seks tahun baru yang lalu atau sekurang-kurangnya ia mampu menghiburkan golongan kaki wayang yang kehausan 'fresh material'.

Cinema Online, 12 January 2009
    
   
Anda boleh terus menempah tiket di MBO Cinemas, klik pautan di bawah untuk meneruskan.
Ok      Batalkan
Anda akan keluar dari laman web Cinema Online
Anda boleh terus menempah tiket di Premium-X Cinemas, klik pautan di bawah untuk meneruskan.
Ok      Batalkan
Anda akan keluar dari laman web Cinema Online
Anda boleh terus menempah tiket di TGV Cinemas, klik pautan di bawah untuk meneruskan.
Ok      Batalkan
Anda akan keluar dari laman web Cinema Online
Anda boleh terus menempah tiket di mmCineplexes Cinemas, klik pautan di bawah untuk meneruskan.
Ok      Batalkan
Anda akan keluar dari laman web Cinema Online
Anda boleh terus menempah tiket di Mega Cineplex, klik pautan di bawah untuk meneruskan.
Ok      Batalkan
Anda akan keluar dari laman web Cinema Online
Anda boleh terus menempah tiket di Amerin Cineplex, klik pautan di bawah untuk meneruskan.
Ok      Batalkan
Anda akan keluar dari laman web Cinema Online