Sinopsis Filem

SYURGA CINTA

"Syurga Cinta" berkisar mengenai cinta di antara dua insane dari dua ideology yang berbeza; seorang pemuda bernama Irham (Awal Ashaari) yang mempunyai gaya hidup ala barat dan seorang gadis bernama Syuhadah (Heliza AF5) yang setia mengikut ajaran Islam sekalipun hidup dalam masyarakat moden. Apabila dua dunia tersebut bertembung, mereka harus menghadapi isu dan konflik yang harus mereka pelajari untuk memahami diri masing-masing.

Bahasa: Melayu
Sarikata: Na
Klasifikasi: U
Tarikh Tayangan: 21 Mei 2009
Genre: Drama / Romantik
Durasi: 1 Jam 40 Minit
Pengedar: METROWEALTH
Pelakon: Awal Ashaari, Hadziq, Heliza
Pengarah:
Format: NA


Ulasan
Penulis: Nur Safina Othman

Rating Penulis:
Keseluruhan:
Pelakon-pelakon:
Plot:
Kesan khas @ Efek: NA
Sinematografi:

Tonton ini jika anda suka: "Ayat-Ayat Cinta"

Syurga cinta. Mungkin ada di kalangan anda merasakan tajuk filem ini agak membosankan atau terlalu biasa. Apa sahaja tanggapan anda, tajuk filem ini sebenarnya bersesuaian dengan jalan cerita yang cuba ditonjolkan. Filem yang dilakonkan oleh Awal Ashaari dan pendatang baru Heliza mengupas dua orang Melayu yang beragama Islam tetapi dengan akidah dan pegangan yang berbeza. Ia juga menunjukkan didikan yang diterima oleh ibu bapa sedikit sebanyak mempengaruhi kehidupan pada masa hadapan.

Filem dimulakan dengan babak Irham (Awal Ashaari) yang meraikan kepulangannya dari luar negara bersama rakan-rakannya di sebuah kelab. Keesokannya, Irham dicabar oleh rakan-rakannya (Shaheizy Sam dan Fizz Fairuz) supaya memikat seorang gadis bertudung bernama Syuhadah (Heliza). Dalam masa sebulan, Irham perlu memutuskan hubungan mereka di hadapan rakan-rakannya supaya memenangi wang pertaruhannya itu.

Mengetengahkan unsur keagamaan di dalam satu perhubungan cinta anak muda masa kini, filem ini dilihat cuba untuk memberikan pengajaran serta mendidik penontonnya. Tidak dinafikan, banyak nilai keagamaan diterapkan di dalam "Syurga Cinta" dan ia adalah sesuatu yang bagus. Walaubagaimanapun apabila ianya terlalu padat, ia nampak seolah-olah tidak realistik dan seperti dibuat-buat. Memang benar segala informasi dan dialog yang dimasukkan di dalam skrip, tetapi masih ada lagikah orang berkata-kata sedemikian di dalam kehidupan sebenar?

Bagi watak Irham yang dilakonkan oleh Awal Ashaari, ianya tidak jauh beza dengan watak-watak yang pernah dipegang oleh Awal sebelum ini. Namun pujian harus diberikan kepada Awal kerana berjaya menghayati wataknya dengan baik terutama sekali dalam adegan Awal berjumpa dengan seorang ustaz dan dia insaf akan kesilapannya. Watak Syuhadah pula dipegang oleh pendatang baru Heliza. Dia dilihat agak kaku sepanjang filem itu tetapi ia boleh dimaafkan lagi memandangkan ini adalah filem pertamanya. Hadziq memegang watak Ikmal, seorang kanak-kanak berusia lapan tahun yang aktif dan bijak sememangnya sangat menghiburkan penonton. Keletahnya itu mampu membuatkan penonton ketawa.

Pengarah berjaya menyampaikan nilai-nilai keagamaan kepada penonton. Namun ianya perlulah nampak realistik dan tidak seperti dibuat-buat. Kepada peminat-peminat filem sebegini, ia adalah satu filem yang mampu membuat anda tersentuh.

Cinema Online, 14 May 2009
    
   
Anda boleh terus menempah tiket di MBO Cinemas, klik pautan di bawah untuk meneruskan.
Ok      Batalkan
Anda akan keluar dari laman web Cinema Online
Anda boleh terus menempah tiket di Premium-X Cinemas, klik pautan di bawah untuk meneruskan.
Ok      Batalkan
Anda akan keluar dari laman web Cinema Online
Anda boleh terus menempah tiket di TGV Cinemas, klik pautan di bawah untuk meneruskan.
Ok      Batalkan
Anda akan keluar dari laman web Cinema Online
Anda boleh terus menempah tiket di mmCineplexes Cinemas, klik pautan di bawah untuk meneruskan.
Ok      Batalkan
Anda akan keluar dari laman web Cinema Online
Anda boleh terus menempah tiket di Mega Cineplex, klik pautan di bawah untuk meneruskan.
Ok      Batalkan
Anda akan keluar dari laman web Cinema Online
Anda boleh terus menempah tiket di Amerin Cineplex, klik pautan di bawah untuk meneruskan.
Ok      Batalkan
Anda akan keluar dari laman web Cinema Online