Sinopsis Filem

One Two Jaga

Filem arahan Nam Ron ini berkisarkan tentang kisah di sebalik tabir pasukan badan beruniform Polis Diraja Malaysia, yang mana ia memaparkan sisi gelap segelintir anggota yang sanggup mengkhianati amanah dengan mengambil rasuah dan terjebak dalam kegiatan jenayah.

Bahasa: Melayu
Sarikata: None
Klasifikasi: P13
Tarikh Tayangan: 6 September 2018
Genre: Aksi / Drama
Durasi: 1 Jam 20 Minit
Pengedar: TGV Pictures
Pelakon: Zahiril Adzim, Rosdeen Suboh, Ario Bayu, Timothy Castillo, Iedil Putra
Pengarah: Namron
Format: 2D


Penulis: Ashraf Nasser

Rating Penulis:
Keseluruhan:
Pelakon-pelakon:
Plot:
Kesan khas @ Efek:
Sinematografi:

Tonton ini jika anda suka: "KL Special Force", "J Revolusi" & "Polis Evo"

Sejarah tercipta apabila filem "One Two Jaga" menjadi filem tempatan pertama yang diberikan kebenaran untuk menghasilkan sebuah filem yang memaparkan sisi gelap pasukan penguatkuasa iaitu Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Filem arahan Namron ini adalah sebuah naskhah yang cukup sensitif, namun pengarah bijak menggarap naskhah ini supaya tidak nampak seperti memperlekeh atau menuding jari yang polis ini bermasalah, sebaliknya memaparkan realiti yang berlaku dalam pasukan paling berkuasa di negara ini yang mana terdapat segelintir anggota polis korup.

"One Two Jaga" memaparkan beberapa isu besar seperti masalah rasuah, pendatang asing yang merupakan masalah utama dalam negara ketika ini. Ia bukan sahaja membabitkan anggota berpangkat rendah sahaja tetapi ia juga melibatkan pegawai atasan sehingga membuatkan gejala ini sukar dibendung.

Jalan cerita yang ditampilkan mudah difahami iaitu berkisarkan tentang tiga watak utama iaitu dua anggota polis iaitu Hussein (Zahiril Adzim), Hassan (Rosdeen Suboh) dan Sugiman (Ario Bayu).

Hussein seorang anggota baru yang ditugaskan bersama seorang anggota senior bernama Hassan yang mana Hussein tidak gemar dengan seniornya yang mengambil rasuah. Sugiman pula pekerja tanpa izin (PATI) dari Indonesia yang berusaha mencari jalan untuk menghantar adiknya Sumiati pulang ke Indonesia.

Penulis tidak ingin huraikan dengan lebih mengenai jalan cerita ini kerana penonton sendiri yang sepatutnya menonton sendiri kerana ia sebuah naskhah yang cukup bagus. Tidak hairanlah filem ini ditayangkan di banyak festival filem antarabangsa walaupun belum ditayangkan di negara sendiri.

Dari segi lakonan pula penulis merasakan kesemua pelakon memberikan persembahan yang cukup mantap. Antara watak paling penulis terkesan adalah watak Adi lakonan Amerul Affendi. Walaupun hanya bawa watak sebagai pembantu tetapi lakonan Amerul tidak dapat dinafikan cukup hebat. Manakala lakonan Zahiril, Chew Kin Wah, Namron dan lain-lain 'on point' dan tidak banyak penulis hendak katakan.

Apa yang penulis ingin tekankan di sini adalah 'ending' filem ini pasti akan membuatkan penonton berasa tidak puas hati dan timbul banyak persoalan yang akan menghantui fikiran anda. Ia bukan bermaksud negatif sebaliknya tidak puas hati dari segi positif.

Kesimpulannya penulis sangat menyarankan semua rakyat Malaysia patut tonton filem ini kerana naskhah seperti ini boleh dikatakan 'rare' di negara kita. Penulis ingin mengucapkan terima kasih kepada Namron selaku pengarah dan Bront Palarae sebagai penerbit kerana menghasilkan sebuah karya yang cukup hebat di mata penulis.


Cinema Online, 06 September 2018
   Ticket Pricing Guide
 
   
Anda boleh terus menempah tiket di MBO Cinemas, klik pautan di bawah untuk meneruskan.
Ok      Batalkan
Anda akan keluar dari laman web Cinema Online
Anda boleh terus menempah tiket di Premium-X Cinemas, klik pautan di bawah untuk meneruskan.
Ok      Batalkan
Anda akan keluar dari laman web Cinema Online
Anda boleh terus menempah tiket di TGV Cinemas, klik pautan di bawah untuk meneruskan.
Ok      Batalkan
Anda akan keluar dari laman web Cinema Online
Anda boleh terus menempah tiket di mmCineplexes Cinemas, klik pautan di bawah untuk meneruskan.
Ok      Batalkan
Anda akan keluar dari laman web Cinema Online
Anda boleh terus menempah tiket di Mega Cineplex, klik pautan di bawah untuk meneruskan.
Ok      Batalkan
Anda akan keluar dari laman web Cinema Online
Anda boleh terus menempah tiket di Amerin Cineplex, klik pautan di bawah untuk meneruskan.
Ok      Batalkan
Anda akan keluar dari laman web Cinema Online
Anda boleh terus menempah tiket di Blockbuster Cineplexes, klik pautan di bawah untuk meneruskan.
Ok      Batalkan
Anda akan keluar dari laman web Cinema Online
Anda boleh terus menempah tiket di Emperor Cinemas, klik pautan di bawah untuk meneruskan.
Ok      Batalkan
Anda akan keluar dari laman web Cinema Online