Sinopsis Filem

Polis Evo 2

Sekumpulan pengganas telah menawan sebuah kampung dan menjadikan penduduk sebagai tebusan. Pasukan Khas dari Malaysia dan Indonesia telah ditugaskan untuk mengendalikan kes itu tetapi misi mereka gagal. Kini ia semua terserah kepada Inspektor Khai dan Inspektor Sani untuk menyelamatkan tebusan dan pada masa yang sama cuba untuk menumpaskan kumpulan pengganas itu.

Bahasa: Melayu
Sarikata: Inggeris
Klasifikasi: P13
Tarikh Tayangan: 22 November 2018
Genre: Aksi
Durasi: 2 Jam 5 Minit
Pengedar: Astro Shaw
Pelakon: Zizan Razak, Shaheizy Sam, Raline Shah, Erra Fazira, Hasnul Rahmat, Mike Lucock, Tanta Ginting, Soffi Jikan, Syafie Naswip, Hairul Azreen
Pengarah: Joel Soh, Andre Chiew
Format: 2D


Penulis: Ashraf Nasser

Rating Penulis:
Keseluruhan:
Pelakon-pelakon:
Plot:
Kesan khas @ Efek:
Sinematografi:

Tonton ini jika anda suka: "Polis Evo" & "Paskal The Movie"

Filem paling dinanti-nantikan iaitu "Polis Evo 2" sudah pun menemui penonton di pawagam yang mana menyaksikan Shaheizy Sam dan Zizan Razak kembali menghidupkan watak mereka sebagai Inspektor Khai dan Inspektor Sani.

Belum pun filem ini ditayangkan ia sudah pun terpalit dengan kontroversi apabila ada segelintir pihak yang meleparkan tuduhan mendakwa filem ini memberikan imej buruk kepada agama Islam selepas watak antagonis yang ditampilkan mengenakan serban dan menggunakan nama Islam untuk melakukan kejahatan.

Pada pandangan penulis secara peribadi treler yang diriliskan bukanlah gambaran sebenar mengenai keseluruhan jalan cerita filem ini, sebaliknya hanyalah sedutan babak-babak menarik yang ada, tetapi seperti biasa terdapat segelintir pihak yang suka membuat andaian sendiri tanpa menonton terlebih dahulu filem ini.

Menyentuh soal plot cerita ini, apa yang ingin ditampilkan adalahh bagaimana seseorang individu yang mempunyai ilmu yang tinggi dalam agama cuba memesongkan orang ramai dengan ajarannya untuk kepentingan diri sendiri. Tidak dapat dinafikan perkara ini sememangnya ada di Malaysia dan sehingga kini pihak berkuasa masih lagi aktif menjalankan misi untuk menumpaskan kumpulan pengganas yang menggunakan nama Islam untuk melakukan jenayah.

Sepanjang tayangan filem itu berlangsung, penulis tidak melihat sedikit pun pengarah cuba memperlihatkan agama Islam itu sebagai agama 'ganas' sebaliknya menunjukkan sikap pentingkan diri sendiri dan mahukan orang ramai tunduk kepadanya dengan mendakwa dia adalah individu terpilih.

Berbalik kepada filem ini, penulis merasakan naskhah kali ini lebih mantap berbanding filem utama kerana ia bukan sahaja menampilkan jalan cerita yang lebih hebat tetapi juga padat dengan aksi. Apa yang membuatkan penulis kagum adalah babak mereka berbalas tembakan yang mana tidak keterlaluan sekiranya penulis katakan ia setaraf dengan filem antarabangsa.

Untuk jalan cerita penulis tidak ada banyak hendak diperkatakan kerana pengarah iaitu Joel Soh dan Andre Chiew melakukan kerja yang cukup baik dari setiap sudut.

Menyentuh soal lakonan pula pujian harus diberikan kepada setiap pelakon yang membintangi filem ini kerana masing-masing memberikan lakonan yang cukup mantap dan bertenaga, terutamanya Shaheizy Sam dan Zizan Razak yang mana lakonan kedua-dua pelakon ini cukup membanggakan. Lakonan mantap kedua-dua pelakon ini disumbang oleh usaha keras mereka yang sanggup membuat persiapan selama lebih setahun untuk filem ini.

Lakonan pelakon dari Indonesia iaitu Raline Shah juga tampak memberangsangkan walaupun ini merupakan filem aksi pertamanya. Dari babak aksi sehingga ke babak menggunakan senjata api, Raline kelihatan begitu selesa sekali seperti dia sudah punya pengalaman menjayakan watak seperti itu.

Barisan hero mantap tidak akan menyerlah sekiranya watak antagonisnya tidak menyerlah dan ini telah dibuktikan oleh Hasnul Rahmat. Penulis secara peribadi merupakan peminat pada lakonan Hasnul terutamanya jika dia membawa watak antagonis. Dalam filem ini dia menjayakan watak sebagai ketua pengganas iaitu Hafsyam yang mana lakonannya boleh dikatakan cukup sempurna.

Boleh dikatakan setiap pelakon yang ditampilkan dalam filem ini memberikan komitmen yang cukup tinggi dan ini dapat dilihat di layar lebar.

Tidak mahu menulis dengan panjang, rumusan yang penulis boleh buat terhadap filem ini adalah ia sebuah naskhah yang cukup hebat dan dijangka mampu mencetuskan fenomena luar biasa dan penulis tidak akan terkejut sekiranya filem ini mampu mengatasi jumlah kutipan filem "Munafik 2" sebanyak RM40 juta.

Filem ini bukan sahaja hiburan sebaliknya ia turut memberikan teladan dan pengajaran kepada setiap lapisan umur. Jadi jangan lepaskan peluang untuk saksikan filem "Polis Evo 2" di pawagam berdekatan anda!


Cinema Online, 21 November 2018
   Ticket Pricing Guide
 
   
Anda boleh terus menempah tiket di MBO Cinemas, klik pautan di bawah untuk meneruskan.
Ok      Batalkan
Anda akan keluar dari laman web Cinema Online
Anda boleh terus menempah tiket di Premium-X Cinemas, klik pautan di bawah untuk meneruskan.
Ok      Batalkan
Anda akan keluar dari laman web Cinema Online
Anda boleh terus menempah tiket di TGV Cinemas, klik pautan di bawah untuk meneruskan.
Ok      Batalkan
Anda akan keluar dari laman web Cinema Online
Anda boleh terus menempah tiket di mmCineplexes Cinemas, klik pautan di bawah untuk meneruskan.
Ok      Batalkan
Anda akan keluar dari laman web Cinema Online
Anda boleh terus menempah tiket di Mega Cineplex, klik pautan di bawah untuk meneruskan.
Ok      Batalkan
Anda akan keluar dari laman web Cinema Online
Anda boleh terus menempah tiket di Amerin Cineplex, klik pautan di bawah untuk meneruskan.
Ok      Batalkan
Anda akan keluar dari laman web Cinema Online
Anda boleh terus menempah tiket di Blockbuster Cineplexes, klik pautan di bawah untuk meneruskan.
Ok      Batalkan
Anda akan keluar dari laman web Cinema Online
Anda boleh terus menempah tiket di Emperor Cinemas, klik pautan di bawah untuk meneruskan.
Ok      Batalkan
Anda akan keluar dari laman web Cinema Online
Anda boleh terus menempah tiket di Paragon Cinemas, klik pautan di bawah untuk meneruskan.
Ok      Batalkan
Anda akan keluar dari laman web Cinema Online
Anda boleh terus menempah tiket di GSC Cinemas, klik pautan di bawah untuk meneruskan.
Ok      Batalkan
Anda akan keluar dari laman web Cinema Online