Sinopsis Filem

BoBoiBoy Movie 2

Kali ini BoBoiBoy menentang satu kuasa kuno digelar Retak`ka yang mahu merampas elemen kuasa BoBoiBoy. Dia dan rakan-rakannya perlu menghalang musuh misteri terbaru mereka itu daripada meneruskan rancangan jahatnya.

Bahasa: Melayu
Sarikata: Inggeris / Cina
Klasifikasi: U
Tarikh Tayangan: 8 Ogos 2019
Genre: Animasi
Durasi: 1 Jam 50 Minit
Pengedar: Astro Shaw
Pelakon: Nur Fathiah Diaz, Fadzli Mohd Rawi, Dzubir Mohammed Zakaria, Wong Wai Kay, Nur Sarah Alisya Zainal Rashid, Yap Ee Jean
Pengarah: Nizam Abdul Razak
Format: 2D


Penulis: Nisa Irina

Rating Penulis:
Keseluruhan:
Pelakon-pelakon:
Plot:
Kesan khas @ Efek:
Sinematografi:

Tonton ini jika anda suka: "BoBoiBoy The Movie" & "Upin & Ipin: Keris Siamang Tunggal"

Setelah berjaya mendapat sambutan yang menggalakkan menerusi filem pertama "BoBoiBoy The Movie", kini penantian para peminat watak adiwira kanak-kanak itu akhirnya bakal tamat apabila studio animasi Animonsta Studios kembali menerbitkan sekuel kepada filem pecah panggung tersebut.

Dengan bajet sebanyak RM7 juta, sekuel filem animasi 3D tersebut bakal mencipta rekod baru apabila ia akan ditayangkan di lima buah negara secara serentak bermula 8 Ogos. Para peminat boleh memilih untuk menontonnya di lebih 144 buah pawagam di Malaysia, 8 buah di Brunei, 150 buah di Indonesia dan 120 buah di Vietnam.

Animonsta Studios juga mensasarkan untuk menayangkan filem itu di Korea Selatan, India dan China serta menerima permintaan dari Thailand dan Filipina namun perbincangan masih dilakukan dan belum ada sebarang perjanjian rasmi.

"BoBoiBoy Movie 2" mengisahkan BoBoiBoy dan rakan-rakannya diserang oleh musuh baru bernama Retak'ka, penguasa kepada 7 Kuasa Elemental, yang ingin merampas semula kuasanya daripada BoBoiBoy bagi menguasai seluruh galaksi. BoBoiBoy dan rakan-rakan perlu mencari cara untuk menghentikan Retak'ka dan menyelamatkan galaksi dari ancamannya.

Jika dilihat dari segi watak, penulis dapat melihat setiap watak yang dibawakan dalam filem kali ini lebih dikembangkan, bermula dari BoBoiBoy, rakan-rakan serta keluarga BoBoiBoy sendiri. Selain itu, Animonsta turut memperkenalkan beberapa watak baru seperti Retak'ka dan musuh-musuh yang lain serta anak perempuan kepada Papa Zola iaitu Pipi Zola.

Beralih ke plot atau jalan cerita pula, durasi filem selama 1 jam 50 minit tidak disia-siakan kerana ia padat dengan kandungan yang lebih tersusun serta menghiburkan memandangkan setiap babak sarat dengan elemen komedi yang mencuit hati. Lawak yang ditonjolkan boleh dikatakan sesuai dengan peredaran zaman dan boleh diterima penonton. Selain itu, elemen sedih dan suspen juga berjaya memberi impak kepada penonton.

Walaupun penggunaan bahasa dilihat agak santai dan bersahaja, namun segala mesej yang ingin disampaikan kepada penonton amat jelas dan mudah difahami terutamanya buat penonton kanak-kanak. Seperti filem pertama, muzik latar untuk filem kali ini tidak mengecewakan, tambahan lagi dengan lagu tema "Fire & Water" nyanyian Faizal Tahir yang diminati ramai penonton kecil sejak ia dilancarkan untuk mempromosikan filem tersebut.

Bercakap mengenai soal animasi 3D, boleh dikatakan filem kali ini lebih memberansangkan jika dibanding dengan filem pertama. Walaupun produksi hanya mengambil masa selama 12 bulan, namun ternyata cabaran itu membuahkan hasil yang hebat dengan kualiti animasi yang lebih teliti. Dengan kualiti animasi, 'special effects', 'modeling', 'rendering' serta grafik yang setaraf dengan animasi Hollywood, maka tidak hairanlah filem kali ini mendapat sambutan dari negara luar.

Secara keseluruhan penulis dapat merumuskan bahawa "BoBoiBoy Movie 2" adalah sebuah filem animasi wajib tonton, bukan sahaja sesuai untuk kanak-kanak, malah untuk golongan dewasa juga. Penulis yakin filem kali ini akan menarik lebih ramai penonton sekaligus dapat mensasarkan kutipan yang lebih tinggi berbanding filem pertama. Di kesempatan ini, penulis ingin memuji kehebatan industri animasi tempatan yang berjaya menghasilkan filem animasi bertaraf antarabangsa. Oleh itu, jangan lepaskan peluang untuk menonton filem animasi ini bersama keluarga dan rakan-rakan anda di pawagam yang berdekatan!


Cinema Online, 05 August 2019
   Ticket Pricing Guide
 
   
Anda boleh terus menempah tiket di MBO Cinemas, klik pautan di bawah untuk meneruskan.
Ok      Batalkan
Anda akan keluar dari laman web Cinema Online
Anda boleh terus menempah tiket di Premium-X Cinemas, klik pautan di bawah untuk meneruskan.
Ok      Batalkan
Anda akan keluar dari laman web Cinema Online
Anda boleh terus menempah tiket di TGV Cinemas, klik pautan di bawah untuk meneruskan.
Ok      Batalkan
Anda akan keluar dari laman web Cinema Online
Anda boleh terus menempah tiket di mmCineplexes Cinemas, klik pautan di bawah untuk meneruskan.
Ok      Batalkan
Anda akan keluar dari laman web Cinema Online
Anda boleh terus menempah tiket di Mega Cineplex, klik pautan di bawah untuk meneruskan.
Ok      Batalkan
Anda akan keluar dari laman web Cinema Online
Anda boleh terus menempah tiket di Amerin Cineplex, klik pautan di bawah untuk meneruskan.
Ok      Batalkan
Anda akan keluar dari laman web Cinema Online
Anda boleh terus menempah tiket di Blockbuster Cineplexes, klik pautan di bawah untuk meneruskan.
Ok      Batalkan
Anda akan keluar dari laman web Cinema Online
Anda boleh terus menempah tiket di Emperor Cinemas, klik pautan di bawah untuk meneruskan.
Ok      Batalkan
Anda akan keluar dari laman web Cinema Online
Anda boleh terus menempah tiket di Paragon Cinemas, klik pautan di bawah untuk meneruskan.
Ok      Batalkan
Anda akan keluar dari laman web Cinema Online
Anda boleh terus menempah tiket di GSC Cinemas, klik pautan di bawah untuk meneruskan.
Ok      Batalkan
Anda akan keluar dari laman web Cinema Online